2024. április 21., vasárnap

Az Ösküi kerektemplom, a középkori rotunda - Nyaralás a szeptemberi nyárban a Balaton-felvidéken, 2023. szeptember 12-16.


A Zirci arborétum felkeresése után még egyszer megálltunk, Öskün, mielőtt hazaértünk volna. 

Az ösküi kerektemplom a Veszprém vármegyei Öskü értékes középkori műemléke. A Bakony lábánál elterülő karsztos fennsík egyik sziklás dombját koronázza a kupolás tetejű kerek templom (rotunda), amelynek eredetéről régebben sok kalandos elméletet megfogalmaztak. Sokan azt gondolták, hogy eredetileg török mecset lett volna, vagy esetleg vártorony maradványa, sőt római eredetre is gyanakodtak. 
Öskü országos hírű nevezetessége, a helyiek által Török Mecsetnek nevezett kerektemplom. A falu központjából, néhány perces sétával, a Mecset utcán lehet eljutni a sziklás dombhoz, melynek szélén emelkedik a rotunda. Nem lehet eltéveszteni, mivel minden irányból, már messziről kiválóan látható. Maga a domb az 1872-es vasútépítési munkálatokig, a vele átellenben lévő kiemelkedés egyik nyúlványa volt, ekkor választották le róla. Az épület impozáns megjelenésű, vaskos, erőteljes falaival, belső átmérője a bejárattól a szemközti falig 8,2 méter. A hengeres formájú, alul kiöblösödő falú hajót, fazsindelyekkel borított kupolás tető koronázza. A feltételezések szerint, a középkorban csúcsos tetőzete lehetett, a ma látható tetőhéjazat, a XVIII.századi újjáépítésig vezethető vissza. Bejárata a déli oldalon nyílik, de hogy eredetileg milyen lehetett, ma már megállapíthatatlan. A napjainkban látható, Bántapusztán bányászott homokkőből készült ajtókeret, a XVIII. századból származik. A bejárat felett, kopott, vörös márványtábla állít emléket az 1878-as tatarozásnak,a betűk valaha aranyozottak  voltak, de ennek már nyoma sincs. 

A felvételek 2023. szeptember 16-án készültek.


Megérkeztünk Ösküre...

Indulunk fel a kerektemplomhoz....


Kilátás ÖsküreA bejárat feletti tábla latin nyelvű felirata magyarul a következő:
"Ezt az egykor mohamedán mecsetet, majd 1847-ig római katolikus templomot, mely ettől fogva elhanyagoltatván összeomlásnak indult, sztárai és nagymihályi Sztáray Antal gróf és felesége németujvári Batthyány Franciska grófnő restauráltatta az Úr 1878.esztendejében."Ismertető tábla a templom közelében

Az ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:
 
2 megjegyzés:

  1. Csodás nyaralásotok volt, gyönyörű helyeken jártatok. A fotók nagyon szépek, és kedvet csinálnak ahhoz hogy egy-egy kirándulást betervezzünk. Köszönöm hogy megosztottad velünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Éva! Érdekes volt ezt a régi építményt élőben is megcsodálni, mint az összes többi helyet is, ahol eddig még nem jártunk. Hazánkban is nagyon sok csodálatos látnivaló van, és van amikor egész közel, amit eddig nem is fedeztünk fel.

      Törlés