2024. február 24., szombat

Zalahaláp, a "magyar Stonehenge" - Nyaralás a szeptemberi nyárban a Balaton-felvidéken, 2023. szeptember 12-16.


Nyaralásunk második napján folytattuk ismerkedésünket a tanúhegyekkel. Zalahaláp nevével ellentétben nem Zalában, hanem itt a Balaton-felvidéken található.
A 358 m magas Haláp a Tapolcai-medence tanúhegyeinek északi, leginkább lebányászott tagja. Az 1912-1980-as évek között folytatott intenzív bazaltbányászat során a hegy jelentős részét - a hegy bazaltsapkájának közepét - elhordták, a bányaüreg pereme körben megmaradt, szép, oszlopos elválású bazalttal.

A Balatontól 20 km-re található település egy legendáról kapta a nevét. A történet szerint az utolsó óriás, akit Balatonnak hívtak, Badacsony környékén élt egyetlen lányával, Haláppal, egy magas sziklavárban, akinek sírja a mai Haláp területén volt. A Zala előtag pedig azt jelezi, hogy a falu 1950-ig Zala megyéhez tartozott.

A Haláp-hegy nagy kráteréből gyönyörű kilátás nyílik körben a bazaltoszlopokra, egész közel is mehetünk hozzájuk, és a felső szinten található a lenyűgöző bazalttömbökből épített "magyar Stonehenge"!

A hegy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területének része.

Szerettünk volna felmenni a Szent György-hegy csodálatos bazaltoszlopaihoz is, de az nekünk nehéz "feladat" lett volna, így azokban csak messziről gyönyörködtünk...

A felvételek 2023. szeptember 13-án készültek.


Még az autóban ülünk, előttünk a Haláp-hegy...


Megérkeztünk a bánya terültére

A bánya udvara...A bazaltoszlopok közelről


De nehéz! 😂
Óriások létrája 😁, még szerencse, hogy nem kellett felmennünk rajtaMár egy szinttel feljebb járunk

Szent Borbála fából faragott szobra...


Megyünk még feljebb....
A felső szint, ahol a hatalmas bazaltoszlopokból különböző alakzatú műalkotásokat állítottak össze ügyes, és gondolom erős emberek. Ez a "magyar Stonehenge"....
Van még feljebb, de oda fel mi már nem mentünk


A Szent György-hegy távolból, ahova nem jutottunk fel........


2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű fotókat osztottál meg megint Katikám, csodás kirándulás lehetett. Köszönöm még a sok, hasznos tudnivalót a hegyről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen kedves Éva! Sok csodás látnivaló van ezen a környéken, jó lenne egyszer újra erre járni 😀.

      Törlés